Μήνας NaNo WriMo. Χέρια που γράφουν σε ένα τετράδιο. Μήνας συγγραφικής δημιουργίας
Συγγραφική Γωνιά

NaNo WriMo: Τι Είναι και Πώς θα το Κατακτήσεις

Ήρθε φίλοι μου αυτή η υπέροχη εποχή του χρόνου. Όχι δεν είναι τα Χριστούγεννα! Είναι ο Νοέμβρης, ο μήνας του NaNo WriMo φυσικά. Μα καλά τι είναι το NaNo WriMo; Θα τα μάθεις όλα αν συνεχίσεις να διαβάζεις. Μείνετε μέχρι το τέλος για το Bonus!

Τι είναι το NaNo WriMo;

Αδειο τετράδιο ανοιγμένο με μολύβι ακουμπισμένο πάνω του
Photo by Jan Kahanek on Unsplash

Η λέξη αυτή είναι ακρωνύμιο για το National Novel Writing Month, έναν ετήσιο μαραθώνιο δημιουργικής γραφής κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να γράψουν 50.000 λέξεις από την 1 Νοέμβρη έως τις 30 Νοέμβρη.

Μαραθώνιος; 50.000 λέξεις; Όλα αυτά ίσως να φαίνονται λίγο τρομακτικά για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Μη φοβάσαι όμως γιατί ο NaNo WriMo είναι ο πιο διασκεδαστικός και δημιουργικός μαραθώνιος που έχεις δει, με την πιο υποστηρικτική συγγραφική κοινότητα.

Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν μερικοί φίλοι αποφάσισαν να κάνουν έναν μικρό διαγωνισμό και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ετήσιο γεγονός!

Οι κανόνες

Όπως είπαμε πρέπει ο κάθε συμμετέχων να γράψει 50.000 σε έναν μήνα. Πώς;

Ξεκινώντας από την 1 Νοέμβρη και κάθε μέρα για ένα μήνα γράφουμε 1.667 λέξεις τη μέρα ώστε να φτάσουμε τον στόχο των 50.000 λέξεων. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε τον Editor που έχουμε μέσα μας για ύπνο.

Τι σημαίνει αυτό; Γράφουμε αναπόσπαστα κάθε μέρα χωρίς να μας νοιάζει αν το κείμενό μας έχει λάθη, αν ο χαρακτήρας μας πρέπει να πάει δεξιά αντί για αριστερά και αν συνδέονται όλα τα γεγονότα μεταξύ τους. Γράφουμε για τη χαρά της συγγραφής και για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο στο τέλος του μήνα.

Θα μου πείτε τώρα, κι αν γράφω ασυναρτησίες; Όχι δε θέλουμε ασυναρτησίες, θέλουμε ένα κείμενο που να έχει κάποιο νόημα άπλως να είναι στην πρωτόλεια μορφή του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από εσάς θα χρειαστεί να κάνετε ένα σχεδιάγραμμα για το τι θέλετε να γράψετε και είναι απολύτως λογικό και επιτρεπτό. Σε άλλους δεν αρέσουν τα εκτενή σχεδιαγράμματα (είμαι μία από αυτούς) και θέλουν απλώς να έχουν μια ιδέα στο μυαλό τους που θα τους οδηγήσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα. Καλοδεχούμενο κι αυτό!

Η επίσημη ιστοσελίδα του NaNo WriMo είναι διαθέσιμη για να κάνουμε την εγγραφή μας, να ανεβάζουμε τις καταχωρήσεις μας και να συνδεόμαστε με άλλους επίδοξους συγγραφείς. Στο τέλος του μήνα οι νικητές που έχουν φτάσει το όριο των 50.000 λέξεων κερδίζουν διακριτικά για αυτό το κατόρθωμα.

Παρακάμπτωντας τους κανόνες

Δεν είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει ο ανταγωνισμός;

Μην ανησυχείς, μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις! Γράψε λίγο κάθε μέρα αλλά κράτα το έργο σου για εσένα. Σημασία έχει να γράφεις για να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια και στο τέλος του μήνα να έχεις ένα δικό σου δημιούργημα. Μπορεί να μην το κάνεις τίποτα μετά αλλά η υπερηφάνεια σου θα είναι τόσο μεγάλη που, πίστεψέ με, δεν θα το αφήσεις απλώς στην άκρη να σκονίζεται.

Ξεκινάς τώρα το συγγραφικό σας ταξίδι και οι 50.000 λέξεις σου φαίνονται βουνό;

Οι κανόνες είναι ελαστκοί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό οπότε μπορείς να θέσεις έναν μικρότερο στόχο όπως 20.000 ή 25.000 λέξεις. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου όμως να θυμάσαι: Γράψε κάτι κάθε μέρα. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις συνέπεια και το συγγραφικό σου ταλέντο θα απογειωθεί σε πολύ λίγο χρόνο. Όπως είπε η Erin Morgenstern, συγγραφέας του The Night Circus, σε μια συνέντευξή της “It’s what got me writing seriously in the first place, because I used to write a few pages and hate them so I’d stop. Having peer pressure and a deadline worked wonders”. Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ σίγουρα ταυτίστηκα!

10 Tips για να τα βγάλεις πέρα αναίμακτα αυτό το NaNo WriMo

Νόμιζες ότι θα σε άφηνα έτσι; Δύο προτάσεις και είμαστε εντάξει; Φυσικά και όχι! Θα σου δώσω τα πιό σημαντικά tips μαζί με μερικά βιντεάκια για να τα βγάλεις πέρα και να απολαύσεις αυτό το NaNo WriMo.

  1. Βρες μια ιστορία που να σε παθιάζει.

Σκέψου την ιστορία σου πριν ξεκινήσεις να τη γράφεις και βρες ένα θέμα που να λατρεύεις.

2. Γράψε σε μία πρόταση την κεντρική ιδέα της ιστορίας σου.

Θα σε βοηθήσει πολύ πριν ξεκινήσεις την ιστορία σου να έχεις γραμμένη την κεντρική ιδέα σε ένα χαρτί ώστε να τη βλέπεις συνέχεια. Κόλλα την στο τοίχο σου!

3. Κάνε ένα σχεδιάγραμμα της ιστορίας σου.

Εαν φυσικά κάτι τέτοιο σε βοηθάει. Αλλά μην ξεχάσεις να το διασκεδάσεις. Το σχεδιάγραμμα είναι απλώς κατευθυντήριες γραμμές, εσύ κινείς τα νήματα!

4. Αντιμετώπισε τον χρόνο που γράφεις σαν τη δουλειά σου.

Κάνε ένα πλάνο και καθόρισε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα αφιερώνεις για τη συγγραφή σου. Έτσι θα ξέρεις εσύ και οι γύρω σου πως όταν έρχεται αυτή η ώρα δεν θα έχεις κανονίσει τίποτα άλλο.

5. Τα λάθη είναι φίλοι μας.

Όταν ο στόχος είναι 1.667 λέξεις την ημέρα, η ποιότητα δεν είναι η πρωταρχική μας σκέψη. Γράψε πρώτα και διόρθωσε αργότερα.

6. Βρες νέους τρόπους για να εμπνευστείς.

Η έμπνευση είναι πολύ σημαντική αυτόν τον μήνα οπότε βρες τρόπους που θα σου δώσουν αυτή τη σπίθα για να συνεχίσει η ιστορία σου. Μια καλή αρχή είναι post μου Περί Εμπνεύσεως. Πίασε την αρχή του μίτου και ξεκίνα να γνέθεις!

7. Νίκησε το Writer’s block.

Πολλές φορές μας συμβαίνει να κολλάμε κοιτώντας την κενή σελιδα για ώρες. Προχωράμε παρακάτω! Δεν το αφήνουμε να μας κυριεύσει. Αν κολλήσεις στη μέση μιας σκηνής ή μιας πρότασης, προχώρα στην επόμενη και επίστρεψε πίσω αργότερα.

8. Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου.

Σε όλους μας συμβαίνει να κολλάμε ή να μη γράφουμε τέλεια όλη την ώρα. Ας μην κρίνουμε λοιπόν τον εαυτό μας και ας του δώσουμε την ευκαιρία να μην είναι τέλειος! Από τα μεγαλύτερα λάθη έχουν βγεί οι πιο όμορφες ιστορίες.

9. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να πειραματιστείς.

Όπως είπαμε και πριν σημασία έχει να το απολαύσεις. Μέσα από αυτόν τον μαραθώνιο θα βρείς όχι μόνο τη συγγραφική σου φωνή αλλά θα ανκαλύψεις και στοιχεία για τον εαυτό σου που δεν γνώριζες.

10. Μίλησε με άλλους συγγραφείς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Η αίσθηση της κοινότητας είναι πολύ σημαντική ειδικά σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Επικοινώνησε με άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν για να βρείς στήριξη και να νιώσεις μέρος ενός υπέροχου συνόλου. Μίλησε μαζί μου. Κι εγώ ξεκινάω αυτό το ταξίδι πρώτη φορά φέτος!

Κι αν ξεκίνησες λίγο πιο αργά από την 1 του μήνα δεν πειράζει! Γράψε, γράψε, γράψε. Κάθε μέρα βάλε κι από λίγη προσπάθεια κι ας βγει λιγότερο από 50.000 λεξεις. Και μην ξεχνάς, δεν είσαι μόνος/η. Εγώ είμαι εδώ για να σε στηρίζω καθημερινά και να μαθαίνω τα συγγραφικά σου νέα, όπως κι εσύ θα μαθαίνεις τα δικά μου. Μην το σκέφτεσαι λοιπόν, ξεκίνα αυτό το όμορφο ταξίδι, η ώρα είναι τώρα.

Bonus!

Και επειδή μια οικογένεια επικοινωνεί θα κάνουμε στις 20 Νοέμβρη ένα διαδικτυακό meeting όπου θα συζητήσουμε για την έμπνευσή μας, την πρόοδό μας, tips and tricks για το τι να κάνουμε το κείμενό μας μετά το Νοέμβρη και μερικές ακόμα εκπλήξεις. Συμπλήρωσε τη φόρμα ενδιαφέροντος και έλα να γνωριστούμε!

https://forms.gle/KaQ7F2K8EA35ZHLF6

“Κι αν δεν γράφω;” Δεν πειράζει. Θέλω πολύ να σε γνωρίσω και που ξέρεις, μπορεί μετά από αυτή τη συνάντηση να θελήσεις να ξεκινήσεις. Ποτέ δεν είναι αργα!

Μπορείς επίσης να μου στείλεις μήνυμα στο writemymind.official@gmail.com ή στο @wm_blog στο Instagram και στο @writemymindpoetry στο Facebook με τις δημιουργίες και τις απορίες σου. Χρησιμοποίησε τα Hashtag #nanowrimo και #writemymind και κάνε με tag στις καθημερινές σου φωτογραφίες για το διαγωνισμό. Ας γίνουμε μια συγγραφική οικογένεια!

*Τα προσωπικά σας στοιχεία δεν θα χρησιμοποιηθούν για προωθητικούς σκοπούς ούτε για την αποστολή spam. Η χρήση τους θα είναι ενημερωτική και δεν θα δημοσιευθούν σε τρίτους.

Please follow and like us:
0
fb-share-icon403
Tweet 20
Pin Share20

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Write my Mind
Verified by MonsterInsights